Πέμπτη 17, Αύγουστος 2017
Τηλ. : 24210 36610     φαξ : 24210 34320     email : info@thessalikipress.gr

ΣΤΙΣ ΓΑΛΛΙΚΕΣ ΑΛΠΕΙΣ Ο ΕΟΣ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ

Άλλη μια αποστολή στις Γαλλικές Άλπεις πραγματοποιήθηκε με ευθύνη του Ελληνικού Ορειβατικού Συλλόγου Καρδίτσας. Με βάση το σαλέ Αλπίν ντε Τουρ (1450μ.) στην κοιλάδα του Σαμονί η εννεαμελής ομάδα έκανε τόσο πεζοπορικές όσο και αλπικές διαδρομές στα γύρω βουνά. Το Σανομί είναι ένα από τα παλιότερα θέρετρα σκι αλλά έχει αναπτύξει και ένα αξιόλογο δίκτυο πεζοπορικών και ορειβατικών διαδρομών που απευθύνονται σε επισκέπτες όλων των δυναμικοτήτων.

Πρώτη δράση της ομάδας στην διάρκεια της δωδεκαήμερης παραμονής στην περιοχή ήταν η ανάβαση στο εθνικό πάρκο της Αιγκίλε Ρούζ και στις αλπικές λίμνες Λάκ Μπλάνκ, Σεσερί κλπ. Πρόκειται για μια εύκολη πεζοπορία που προσφέρεται για το ευρύ κοινό σε μια απαράμιλλης ομορφιάς τοπίο όπου σε πρώτο πλάνο απλώνονται δεκάδες αλπικές λίμνες και απέναντι υψώνονται οι πάντα χιονισμένες κορυφές άνω των 4000 μέτρων.

Δεύτερη δράση ήταν η τριήμερη ανάβαση στον παγετώνα ντε Τούρ με διαμονή στο καταφύγιο Άλμπερτ στα 2800μ. και ανάβαση στην κορυφή Πετίτ Φούρσε (3512μ.). Η πρόσβαση έγινε μέσω του παγετώνα όπου χρησιμοποιήθηκε ειδική τεχνική για το πέρασμα των αμέτρητων κρεβάς (σχισμές βάθους 30-40 μέτρων) προκειμένου να γίνει με ασφάλεια η προσέγγιση στις παγωμένες πλαγιές της κορυφής. Τρίτη δράση ήταν η ανάβαση στην κορυφή των Άλπεων, Μοντ Μπλάνκ. Ο καιρός δεν στάθηκε σύμμαχος στην τελική προσπάθεια και έτσι στην κορυφή κατάφεραν ανάβαση τέσσερα μέλη της ομάδας, οι Καρδιτσιώτες Πολύκαρπος Γκίτσας (ΕΟΣ Καρδίτσας) και Τσιακμάκης Κώστας (ΕΟΣ Ξάνθης), ο Πλαγεράς Παναγιώτης (ΕΟΣ Βόλου) και ο Αγακίδης Κυριάκος (ΕΟΣ Ξάνθης). Οι παραπάνω πραγματοποίησαν μια δύσκολη συνεχόμενη 27ωρη πορεία με ενδιάμεσες μικρές στάσεις προκειμένου να προλάβουν την επερχόμενη κακοκαιρία. Η διαδρομή για την κορυφή περνά από το διάσημο Γκράντ Κουλουάρ, μια βραχώδης κόψη με μεγάλη κλίση πού όμως έχει ασφαλιστεί με συρματόσχοινα (via feratta) γεγονός που έκανε ασφαλέστερη την πρόσβαση και μείωσε δραματικά τα ατυχήματα τα τελευταία χρόνια.

Μεταξύ των ορειβατικών δραστηριοτήτων η ομάδα επισκέφτηκε την ευρύτερη περιοχή του Σαμονί αλλά και της Γενεύης με σημαντικότερα το μουσείο αλπινισμού, τα αμέτρητα τελεφερίκ με κορυφαίο αυτό που δίνει την δυνατότητα στον επισκέπτη να φτάσει ως τα 3800 μέτρα (Αιγκίλε ντε Μιντί) και πολλά άλλα.