Σάββατο 22, Ιούλιος 2017
Τηλ. : 24210 36610     φαξ : 24210 34320     email : info@thessalikipress.gr

"Η ιστολογική εξέταση καθορίζει τη διάγνωση των παθήσεων και των νεοπλασμάτων του δέρματος" από τον παθολογοανατόμο Σκορδά Βασίλειο

Σε συνεργασία με τον Παθολογοανατόμο Σκορδά Βασίλειο
skor.vas63@yahoo.gr

 Το δέρμα με την επιδερμίδα του, το χόριο, τον υποδόριο λιπώδη ιστό και τα εξαρτήματα (τριχοφόροι θύλακες, σμηγματογόνοι και εκκρινείς αδένες) αποτελεί ένα όργανο που προσβάλεται από μεγάλο αριθμό νόσων.
 Αυτές αφορούν ειτε αυτοάνοσα νοσήματα είτε φλεγμονώδεις παθήσεις με ενδεικτική αναφορά στις: ερυθυματώδης λύκος, σκληρόδερμα, ψωρίαση, σαρκοείδωση, πέμφυγες, λειχήνας, ιογενείς ή μικροβιακές λοιμώξεις.
 Στο δέρμα αναπτύσσονται  ακόμη νεοπλάσματα συχνά καλοήθη όπως: θήλωμα, σμηγματορροϊκη κεράτωση, ινοεπιθηλιακός πολύπους, σπίλος, λίπωμα, κερατοακάνθωμα,αλλα και κακοήθη.
 Τα τελευταία θα μπορούσαμε να τα διαχωρίσουμε σε τρείς μεγάλες κατηγορίες ως προς τον βαθμό επικινδυνότητος:
 Πρώτον στα καρκινώματα βασικοκυτταρικού τύπου (αλλά και στα νεοπλάσματα των εξαρτημάτων όπως  τριχοεπιθηλιώμα, ιδραδένωμα) που εμφανίζουν μια ήπια βιολογική συμπεριφορά  με πιθανότητα τοπικής υποτροπής μόνο, ενώ η μετάσταση είναι εξαιρετικά απίθανη ( συνήθως σε ανοσοκατασταλμένους ασθενείς).
 Δεύτερον στα καρκινώματα ακανθοκυτταρικού τύπου που εμφανίζουν μια μέτριας επιθετικότητος βιολογική συμπεριφορά. Εδώ η πιθανότητα τοπικής υποτροπής  είναι μεγαλύτερη, υπάρχει δε έστω και μικρή η πιθανότητα μετάστασης κυρίως στους επιχώριους λεμφαδένες.
 Τρίτον στο μελάνωμα. Αυτό εμφανίζει συχνά  μια  επιθετική βιολογική συμπεριφορά δίνοντας μεταστάσεις τόσο στους επιχώριους λεμφαδένες όσο και σε όργανα.
 Ειδικά ως προς το μελάνωμα πρέπει να αναφερθεί ότι οι μισές περίπου περιπτώσεις εμφανίζονται σαν νέα περιστατικά (de novo) οι άλλες δε σαν εξαλλαγή σε έδαφος προυπάρχοντος σπίλο .
 Εδώ στοιχεία που πρέπει να  παρατηρούμε είναι η αλλαγή χρώματος ή αύξηση του μεγέθους, τα  ασύμμετρα ή ανώμαλα όρια και η αυτόματη αιμορραγία.
 Σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις τόσο η διάγνωση όσο και η πλήρης θεραπευτική αντιμετώπιση καθορίζονται με την ιστολογική εξέταση που γίνεται στις βλάβες αφού αφαιρεθούν χειρουργικά.
 Η ιστολογική εξέταση που διενεργεί  ο παθολογοανατόμος είναι η εξέταση που μπορεί να βάλει με ακρίβεια την πλήρη διαγνωση της βλάβης αλλά και να ελέγξει τα όρια εκτομής, στοιχεία απαραίτητα για την ολοκλήρωση της θεραπευτικής παρέμβασης.